UP Aided Junior High School Teacher Exam Answer Key (English Language) – 17-10-2021

Q71. The character of Sir John Falstaff appears in
(1) A Mid-Summer Night’s Dream
(2) Hamlet
(3) Othello
(4) Henry IV, Part 1
Answer: (4)

Q72. The following lines are an extract from which poem?
“Fade far away, dissolve, and
quite forget
What thou among the leaves last never know
The weariness, the fever, and the fret”
(1) “Ode to a Nightingale”
(2) “Ode on a Grecian Urn”
(3) “Ode to Autumn
(4) “Ode to Psyche”
Answer – (1)

Q73. Shelley’s ‘Adonais’ is a threnody mourning the death of
(1) John Keats
(2) Harriet Shelley
(3) Robert Burns
(4) William Wordsworth
Answer: (1)

Q74. Who is the hero in Hardy’s The Mayor of Casterbridge?
(1) Henchard
(2) Farfrae
(3) Joshua
(4) Solomon Longways

Answer – (1)

Q75. Thomas Hardy was a novelist of
(1) Neo-classical Age
(2) Elizabethan Age
(3) Romantic Age
(4) Victorian Age
Answer: (4)

Q76. The first original dramatic work by a woman is
(1) The Tragedy of Mariam
(2) The Comedy of Errors
(3) The Faerie Queene
(4) The Unfortunate Traveller
Answer: (1)

Q77. Shakespeare’s friend and patron was
(1) Robert Devereux, Earl of Essex
(2) Henry Wriothesly, the Earl of Southampton
(3) Mary Sidney
(4) Isaac Oliver
Answer – 2

Q78. Which of the following is the only work of sustained use of alliterative poetry by Chaucer?
(1) The Franklin’s Tale
(2) Parson’s Tale
(3) Sir Thopas
(4) Troilus and Criseyde
Answer: (2)*

Q79. English has an unusually large vocabulary because
(1) its sentence structures are large
(2) it is an excessively wordy language
(3) it has been exposed to many languages
(4) it has no inflections
Answer: (3)

Q80. The language of the Celts in Gaul who were conquered by Caesar is known as
(1) Gallic
(2) Germanic
(3) Cornish
(4) Manx
Answer – (1)

Q81. “Let us go then, you and I,
When the evening is spread out against the sky Like a patient etherized upon a table…”
The above lines are an excerpt from
(1) “Pied Beauty”
(2) “The Darkling Thrush”
(3) “The Love-song of J. Alfred Prufrock”
(4) “Prospice”
Answer: (3)

Q82. Aldous Huxley borrowed the title Brave New World for one of his novels from
(1) Antony and Cleopatra
(2) The Tempest
(3) Much Ado About Nothing
(4) Twelfth Night
Answer: (2)

Q83. Who among the following is credited with the publication of The English Dictionary?
(1) Dr. Samuel Jonson
(2) Ben Jonson
(3) Caxton
(4) Thomas More
Answer – (1)

Q84. ‘Conceit’ is generally considered to be the trait of
(1) War poets
(2) Romantic poets
(3) Metaphysical poets
(4) Expressionist poets
Answer: (3)

Q85. “The Comedy of Manners” is commonly associated with
(1) Caroline Age
(2) Elizabethan Age
(3) Jacobian Age
(4) Restoration Age
Answer: (4)

Q86. Choose the masculine gender from the options given below :
(1) Signora
(2) Peahen
(3) Czarina
(4) Czar
Answer – (4)

Q87. The antonym of ‘Tedious’ is
(1) Easy
(2) Serious
(3) Comfortable
(4) Cool
Answer: (1)

Q88. State what is the underlined word in the given sentence:
“This is the boy whose mother has died.’
(1) Adverb clause
(2) Noun clause
(3) Adjective clause
(4) Conjunction clause
Answer: (3)

Q89. Give one word for the group of words: ‘Nations engaged in war.’
(1) Bane
(2) Blasphemy
(3) Frenzy
(4) Belligerents
Answer: (4)

Q90. Choose the correct option from the following: ‘Though he is poor, but he is honest.’
(1) He is honest but poor.
(2) He is poor, yet he is honest.
(3) Though he is poor, yet he is honest.
(4) He is poor and honest.
Answer: (2)


Leave a Comment

error: Content is protected !!