UP Aided Junior High School Teacher Exam Answer Key (English Language) – 17-10-2021

Q111. The Book of the Duchess was written by Chaucer in 1369 to bring solace to
(1) Edward II
(2) John of Gaunt
(3) Edward III
(4) John Gower
Answer – 2

Q112. Who called Shakespeare an ‘upstart crow’ in his book titled A Groats-Worth of Wit?
(1) Charles Lamb
(2) John Lyly
(3) Dryden
(4) Robert Greene
Answer -4

Q113. Which kind of comedy was Ben Jonson associated with?
(1) Comedy of Manners
(2) Comedy of Humours
(3) Farce
(4) Satire
Answer -2

Q114. Lycidas (1637) is an elegy on the death of
(1) Charles Dickens
(2) Milton
(3) Edward King
(4) Sir John Mandeville
Answer -3

Q115. Which of the following poems Dryden wrote to welcome the return of Charles II 2
(1) “Astraea Redux”
(2) “Absalom and Achitophel”
(3) “Annus Mirabilis”
(4) “The Hind and the Panther”
Answer – 1

Q116. Areopagitica (1644), a noble and impassioned plea for the liberty of the press is a book by
(1) Keats
(2) Milton
(3) S.T. Coleridge
(4) L. A. Richards
Answer – 2

Read the following passage carefully and answer the questions (117 – 120) that follow:

In the modern world, many new problems have arisen owing to the invention of the steam engine and the petrol engine, inventions which have made it possible to travel at very high speeds. Speed of transport has become the greatest feature of the modern industrial world. Rapid transport saves so much valuable time, that designers and mechanics everywhere are doing their utmost to increase the speeds of motor-cars, ships and aeroplanes.

Q117. What has given birth to many new problems in the modern world?
(1) The invention of trains
(2) The invention of ships
(3) The invention of steam boats
(4) The invention of the steam engine and the petrol engine
Answer -4

Q118. What has become the greatest feature of the modern industrial world?
(1) Speed of computer handling
(2) Speed of typing
(3) Speed of transport
(4) Speed of walkingctivate
Answer – 3

Q119. What does the rapid transport save?
(1) It saves energy
(2)It saves money
(3) It saves time
(4) It saves exertion
Answer – 3

Q120. Who are busy in increasing the speeds of cars, ships and aeroplanes ?
(1) Designers and mechanics
(2) Civil engineers and scientists
(3) Technocrats and mechanics
(4) Shapers and designers
Answer -1

Q121. In the course of centuries, English has built up an unusual capacity for
(1) Remaining unchangeable
(2) Assimilating outside elements
(3) Delinking itself entirely from Old English
(4) Making Greek its chief influence
Answer – 2

Q122. The tribes that gave to England “Old English” were
(1) Arabic intruders
(2) Germanic invaders
(3) Spanish settlers
(4) Chinese travellers
Answer – 2

Q123.Use the correct reflexive pronoun in the blank:
“They hurt__________ in the playground.”
(1) themselves
(2) himself
(3) herself
(4) none of these
Answer -1

Q124. How many kinds of Noun are used in English Grammar?
(1) Three
(2) Two
(3) Four
(4) Five
Answer: 4

Q125. 125. How many Sections/Parts are there in E. M. Forster’s A Passage to India?
(1) Three
(2) Two
(3) Four
(4) Five
Answer: 1

Q126. The Shepheardes Calender is a series of _ eclogues, one for each month of the year.
(1) seven
(2) six
(3) ten
(4) twelve
Answer: 4

Q127. What is Spenser’s eighty-eight Petrarchan Sonnet series called?
(1) Epithalamion
(2) The Faerie Queene
(3) Amoretti
(4) Mother Hubbard’s Tale
Answer: 3

Q128. Who wrote the two long narrative poems titled “Venus and Adonis” and “The Rape of Lucrece” ?
(1) Wordsworth
(2) Shakespeare
(3) T. S. Eliot
(4) W. H. Auden
Answer: 2

Q129. Everyman is the title of a
(1) Miracle play
(2) Morality play
(3) Mystery play
(4) Problem play
Answer: 3

Q130. Euphues was written by John Lyly in 1579. What was the subtitle of Euphues?
(1) Prodromi
(2) Novum Organum
(3) The Anatomy of Wit
(4) The Masque of Beauty
Answer: 3


error: Content is protected !!