Rajasthan Patwari Official Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 23/Oct/2021

Read the following passage and answer the questions given below (51-55) :

A private workplace always helps. Jane Austen asked that a certain squeaky hinge should never be oiled so that she always had a warning whenever someone was approa where she wrote. William Faulkner, lacking a lock on his study door, detached the door knob and brought it into the room with him. Mark Twain’s family knew better than to breach his study door—they would blow a horn to draw him out. Graham Greene went even further, renting a secret office; only his wife knew the address and the telephone number. After all, everyone of us needs a workplace where we can work on our creation uninterruptedly. Equally we need our private space too! A daily walk has always been a source of inspiration. For many artists, a regular stroll was essentially a creative inspiration. Charles Dickens famously took three hour walks every afternoon, and what he observed on them fed directly into his writing. Tchaikovsky could make do with a two-hour jaunt but wouldn’t return a moment early; convinced that doing so would make him ill. Ludwig van Beethoven took lengthy strolls after lunch, carrying a pencil and paper with him in case inspiration struck. Nineteenth century composer Erik Satie did the same on his long hikes from Paris to the workingclass suburb where he lived, stopping under street lamps to jot down ideas that came on his journey; it’s rumored that when those lamps were turned off during the war years, his music declined too. Many great people had limited social life too. One of Simone de Beauvoir’s close friends puts it this way. “There were no receptions, parties. It was an uncluttered kind of life, a simplicity deliberately constructed so that she could do her work’. To Pablo the idea of Sunday was an ‘at home day’.

Q51. The passage is about:
(A) how to practice walking
(B) walking every day
(C) the life of a genius
(D) what we can learn from the routines of geniuses
Answer -D

Q52. The writers in the past :
(A) followed a perfect daily routine
(B) enjoyed the difficulties of life
(C) can’t teach us a lot
(D) wrote a lot in books
Answer – A

Q53. In their daily routines :
(A) they had unique lifestyles
(B) they read books and enjoyed them
(C) they did not get any privacy
(D) they did not mind visitors
Answer – A

Q54. Some artists resorted to walking as itv
(A) an exercise
(B) a creative inspiration
(C) essential for improving their health
(D) helpful in interaction with others
Answer – B

Q55. To Pablo, the idea of Sunday was an :
(A) at home day
(B) off-day
(C) at a mall day
(D) at friend’s place day
Answer – A

Q56. Find out which part of the sentence has an error. My lawn, which is overgrown, needs weeding.
(A) My lawn
(B) which is overgrown
(c) needs weeding
(D) No error
Answer – D

Q57. Find out which part of the sentence has an error. No sooner did he see his teacher when he stopped copying.
(A) No sooner did he see his teacher
(B) when he
(C) stopped copying
(D) No error
Answer – B

Q58. Give Synonym of Perspicacious
(A) Bad .
(B) Clear
(C) Hazy
(D) Shrewd
Answer – D

Q59. Give Antonym of Dilettante
(A) Professional
(B) Tidy
(C) Stupid
(D) Rapid
Answer – A

Q60. Give the meaning of the following idiom: A man of straw
(A) A very active person
(B) A worthy fellow
(C) A reasonable person
(D) A man of no substance
Answer – D

Q61. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it :
निम्नलिखित अक्षर श्रेणी में कुछ अक्षर लुप्त हैं इन्हें उसके नीचे रखे गये विकल्पों में से एक में उसी क्रम में दिया गया है:
ab_da_bcda_ bb_d_a_bccd
(A) cacaab
(B) aaabbb
(C) ababac
(D) aabbcc
Answer – A

Q62. From the given pairs of words, you have to select the pair which is closely related in the same way as the words of the first pair.
Pen : Paper :: :
(A) Hammer : Wood
(B) Teacher : Principal
(C) Dog : Bark
(D) Knife : Meat
दिये गये शब्दों के युग्मों में से आपको उस युग्म का चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही निकटतम संबंधित हैं
कलम : कागज़ :: :
(A) हथौड़ा :लकड़ी
(B) शिक्षक : प्राचार्य
(C) कुत्ता : भौंक
(D) चाकू : मांस

Answer – D


Q63. Choose the group of letters which is different from others.अक्षरों के उस समूह का चयन करें जो अन्य से भिन्न हैं।
(A) BDF
(B) JLN
(C) RTV
(D) ACF
Answer – D

Q64. Which letter will be 15th to the left of 7th from the left end in English alphabetical series?
अंग्रेजी वर्णमाला श्रृंखला में बायें छोर से 7वें अक्षर के बायीं ओर का 15वाँ अक्षर कौन सा होगा ?
(A) 0
(C) Q.
(D) R
(B) P
Answer – D

Directions (Questions 65 to 67) : Below is, given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage, decide upon its degree of truth or falsity and choose your answer accordingly from amongst the alternatives provided thereafter.

Dryland farming is the only way to not only combat recurring drought but also meet the increasing food requirements of India. About 45% of India’s total crop production now comes from drylands. By the end of this century, this will have to increase to 60% if India is to provide adequate food for a projected population of one billion by the turn of the century.

निर्देश (प्रश्न 65 से 67) : नीचे एक परिच्छेद और उसके बाद अनेक संभावित निष्कर्ष दिए गए हैं जो परिच्छेद में नियत तथ्यों से निकाले जा सकते हैं । परिच्छेद के संदर्भ में प्रत्येक निष्कर्ष की पृथक रूप से जाँच कर आपको उसके सही अथवा गलत होने के कोटि का निर्णय लेना है और उसके बाद दिये गये विकल्पों में से आपको उत्तर का चयन करना है।
न केवल आवर्तक अनावृष्टि से निपटने परंतु भारत की बढ़ती खाद्य माँग की पूर्ति का भी एकमात्र उपाय शुष्क भूमि खेती है । भारत के कुल शस्योत्पादन का करीब 45% वर्तमान में शुष्क भूमि से आता है । यदि भारत को शताब्दी के अंत तक प्रक्षेपित एक बिलियन जनसंख्या को पर्याप्त खाद्य उपलब्ध कराना है तो इस शताब्दी के अंत तक इसे 60% तक बढ़ाना होगा।

Q65. Dryland farming is important for India.
(A) Data inadequate
(B) Definitely true
(C) Probably true
(D) Probably false
शुष्क भूमि खेती भारत के लिए महत्त्वपूर्ण है।
(A) अपर्याप्त डेटा
(B) निश्चित रूप से सही
(C) संभवतः सही
(D) संभवतः गलत
Answer – B

Q66.India is self-sufficient in food production.
(A) Definitely true
(B) Probably true
(C) Data inadequate
(D) Probably false
भारत खाद्य उत्पादन में आत्मनिर्भर है।
(A) निश्चित रूप से सही
(B) संभवतः सही
(C) अपर्याप्त डेटा
(D) संभवतः गलत
Answer – C

Q67. In India, the rate of growth of population is 15 percent per year.
(A) Data inadequate
(B) Probably true
(C) Definitely true
(D) Probably false
भारत में, जनसंख्या वृद्धि दर प्रति वर्ष 15 प्रतिशत है।
(A) अपर्याप्त डेटा
(B) संभवतः सही
(C) निश्चित रूप से सही
(D) संभवतः गलत
Answer – A


Q68. A man said, “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is the man related to the girl?
(A) Husband
(B) Grandfather
(C) Father-in-law
(D) Father
एक आदमी ने कहा, “यह लड़की मेरी माँ के पौत्र की पत्नी है ।” आदमी लड़की से कैसे संबंधित है ?
(A) पति
(B) नाना/दादा
(C) ससुर
(D) पिता
Answer – C

Q69. If QUIZ’ is coded as ‘RVJA’, how will You code ‘CLASS’ ?
यदि ‘QUIZ’ को ‘RVIA’ कूटित किया गया है, आप CLASS’ का कूट क्या बनायेंगे ?

(A) NCDFQ
(B) DMBTT
(C) BMBUU
(D) TTBND
Answer – B

Q70. A walks 10 m North, then he turns right and walks 10 m. And then turning left each time, he walks 5 m, 15 m and 15 m respectively. Now, how far is he from his starting point ?
(A) 5 m
(B) 15 m
(C) 25 m
(D) Zero
A उत्तर दिशा में 10 मीटर चलता है, फिर वह दायीं ओर मुड़कर 10 मीटर चलता है और बाद में प्रत्येक बार बायें मुड़कर वह क्रमशः 5 मीटर, 15 मीटर तथा 15 मीटर चलता है । अब वह अपने आरंभ बिन्दु से कितनी दूरी पर है ?
(A) 5 मीटर
(B) 15 मीटर
(C) 25 मीटर
(D) शून्य
Answer – A

Q71. Five friends A, B, C, D and E are sitting on a table. E and B are sitting togethe and C are sitting together. A is on extreme left. B is second from extrem right. Who is sitting between A and B
(A) Only D
(B) C and D
(C) Only E
(D) C and E
पाँच मित्र A, B, C, D तथा E एक टेबल पर बैठे हैं । E तथा B साथ बैठे हैं । E तथा C साथ बैठे हैं। A बायें छोर पर है, B दायें छोर से दूसरा है। A तथा B के मध्य कौन बैठा हैं ?
(A) केवल D
(B) C तथा D
(C) केवल E
(D) C तथा E
Answer – D

Q72. Suresh is older than Jiten but not as old as Samir. Piyush is older than Nitin but not as old as Jiten. Who among them is the oldest?
(A) Piyush
(B) Suresh
(C) Jiten
(D) Samir
सुरेश उम्र में जीतेन से बड़ा है पर समीर जितना नहीं । पीयूष नीतिन से बड़ा है पर जीतेन जितना नहीं । इन सबके बीच में सबसे बड़ा कौन है ?
(A) पीयूष
(B) सुरेश
(C) जीतेन
(D) समीर
Answer – D

Q73. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

  1. Seed.
  2. Fruit
  3. Plant
  4. Food
    (A) 1,4,2,3
    (B) 3, 1, 2,4
    (C) 1, 3,2,4
    (D) 2, 1,4,3
    निम्नलिखित शब्दों का अर्थपूर्ण क्रम दिये गये उत्तरों में से कौन सा एक होगा ?
  5. बीज .
  6. फल
  7. पौधा
  8. खाद्य
    (A) 1, 4, 2, 3,
    (B) 3, 1, 2,4
    (C) 1,3,2,4
    (D) 2, 1,4,3
    Answer -C

Q74. Which letter will replace the question mark?
प्रश्न चिह्न का स्थान कौन सा अक्षर लेगा ? .

image 5


(A) Y
(B) L
(C) W
(D) O
Answer – B

Q75. Supply the right letter for the Question Mark (?) :
सही अक्षर से प्रश्न चिह्न (?) स्थानापन्न करें:
C G K O S; A E I M Q; E I M Q?
(A) S
(C) T
(B) V
(D) U
Answer – D


1 thought on “Rajasthan Patwari Official Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 23/Oct/2021”

Leave a Comment

error: Content is protected !!