WhatsApp
Telegram

Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group (46K+) Join Now
Rate this post

Q101. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). In the context of the two statements, which of the following is correct?
Assertion (A): The Indian Constitution closely follows the British Parliamentary model.
Reason (R): In India, the Upper House of the Parliament has judicial powers.
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
नीचे दिए गए दो वक्तव्यों को अभिकथन (A) और तर्क (R) के रूप में चिह्नित किया गया हैं। दोनों वक्तव्यों के संदर्भ में, निम्न में से कौन सा सत्य है ?
अभिकथन (A) : भारतीय संविधान निकट रूप से ब्रिटिश संसदीय मॉडल का अनुसरण करता है।
तर्क (R) : भारत में संसद के ऊपरी सदन के पास न्यायिक शक्तियाँ हैं
(A) (A) सत्य है, परन्तु (R) असत्य है।
(B) (A) असत्य है, परन्तु (R) सत्य है।
(C) (A) एवं (R) दोनों सत्य हैं और (R), (A) की सही व्याख्या है।
(D) (A) एवं (R) दोनों सत्य हैं, परन्तु (R), (A) की सही व्याख्या नहीं है।
Answer – A

Q102. Match the following :
निम्न को सुमेलित करें:
Mining Area / खदान क्षेत्र Mineral / खनिज
a Khetri / खेतड़ी 1. Iron Ore / लौह अयस्क
b. Bailadila / बैलाडीला 2. Bauxite / बॉक्साइ
c. Balaghat / बालाघाट 3. Copper / ताँबा
d. Kalahandi / कालाहांडी 4. Manganese / मैंगनीज
a b c d
(A) 3 1 4 2
(B) 4 1 2 3
(C) 1 4 2 3
(D) 3 2 2 4
Answer – A

Q103. Which of the following replaced the Planning Commission ?
(A) Swachch Bharat Abhiyan
(B) None of these
(C) NITI Aayog
(D) National Health Authority
निम्न में से किसने योजना आयोग को प्रतिस्थापित किया ?
(A) स्वच्छ भारत अभियान
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) नीति आयोग
(D) राष्ट्रीय स्वास्थ्य प्राधिकरण
Answer – C

Q104. The total length of India’s coastline is
(A) 5100.5 kms.
(B) None of these
(C) 6500.3 kms. (D) 7516.6kms.
भारतीय समुद्रीय तटरेखा की कुल लम्बाई है –
(A) 5100.5 कि.मी.
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) 6500.3 कि.मी.
(D) 7516.6 कि.मी.
Answer – D

Q105. Which Indian State is known as Land of Five Rivers’ ?
(A) Punjab
(B) Jammu & Kashmir
(C) Haryana
(D) U.P.
किस भारतीय राज्य को ‘पाँच नदियों की भूमि’ के रूप में जाना जाता है ?
(A) पंजाब
(B) जम्मू एवं कश्मीर
(C) हरियाणा
(D) यू.पी.
Answer – A

Q106. Pick out the wrong pair :
गलत युग्म चुनें:
(A) Kaziranga National Park / काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान – Assam /असम
(B) Mudumalai Sanctuary / – A.P./ मुदुमलाई अभयारण्य ए.पी.
(C) Kanha National Park / कान्हा राष्ट्रीय उद्यान – M.P./ एम.पी.
(D) Dachigam Sanctuary / – दाचीगम अभयारण्य – J & K/ जे. एण्ड के.
Answer – B

Q107. Which of the following rivers makes an estuary ?
(A) Mahanadi
(B) Godavari
(C) Narmada
(D) Krishna
निम्न में से कौन सी नदी मुहाना बनाती है ?
(A) महानदी
(B) गोदावरी
(C) नर्मदा
(D) कृष्णा
Answer – C

Q108. The gradual and fairly predictable changes in the species composition of a given area is called
(A) Ecological succession
(B) None of these
(C) Ecological biodiversity
(D) Species richness
एक दिए गए क्षेत्र के जातीय संघटन में क्रमिक और स्पष्टतया पूर्वानुमानित बदलाव कहलाते हैं
(A) पारिस्थितिकी अनुक्रम
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) पारिस्थितिकी जैवविविधता
(D) जातीय प्रचुरता
Answer – A

Q109. Tides occur in the oceans and seas due to which among the following?

  1. Gravitational force of the Sun
  2. Gravitational force of the Moon
    3.Centrifugal force of the Earth
    Select the correct answer using the code given below.
    निम्न में से किनके कारण सागरों एवं महासागरों में ज्वार-भाटा आते हैं ?
  3. सूर्य के गुरुत्वाकर्षण बल
  4. चन्द्रमा के गुरुत्वाकर्षण बल
  5. पृथ्वी के अपकेंद्री बल
    नीचे दिए गए कूटों के आधार पर सही उत्तर चुनें:
    (A) 1 only / केवल 1
    (B) 1,3
    (C) 1, 2, 3
    (D) 2,3
    Answer – C

Q110. किस विकल्प में विलोम युग्म है ?
(A) घटना घटाना
(B) पर्याप्त पर्याय
(C) निर्मल निर्मूल
(D) सापेक्ष निरपेक्ष
Answer -D

Q111. किस वाक्यांश के लिए प्रयुक्त शब्द सार्थक नहीं है ?
(A) देश के प्रति भक्ति रखने वाला देशभक्त
(B) हिसाब-किताब लिखने वाला लेखपाल
(C) कड़वी बातें सुनने वाला कटुभाषी
(D) किसी वस्तु का चौथा हिस्सा चतुर्थांश
Answer – C

Q112. निम्न में से किस शब्द का संधि-विच्छेद सही नहीं है ?
(A) पित्राज्ञा = पितृ + आज्ञा
(B) नरेन्द्र = नर + इन्द्र
(C) परोपकार = पर उपकार
(D) जगदीश = जगदी + श
Answer – D

Q113. व्याकरण की दृष्टि से निम्न में से कौन सा शुद्ध वाक्य है ?
(A) मैं केवल इतना चाहता हूँ।
(B) हाथी चलती हैं
(C) मेरी घड़ी में चार बजा है।
(D) मैं तेरे से बात नहीं करूंगा।
Answer – A

Q114. किस बिकल्प में सभी शब्द परस्पर पर्यायवाची नहीं हैं ?
(A) काकपाली, कोयल, कोकिल
(B) सुग्गा, पिक, मधुप
(C) जगदीश, प्रभु, ईश
(D) श्वान, श्वा, कुक्कुर
Answer – B

Q115. ईंट का जवाब पत्थर से देना’ मुहावरे का क्या अर्थ है ?
(A) सर्वस्व नष्ट करना
(B) क्रिया के जवाब में कड़ी प्रतिक्रिया
(C) अच्छा काम बिगड़ जाना
(D) बेईमानी करना
Answer – B

Q116. ‘पाप-पुण्य’ शब्द किस समास का उदाहरण है ?
(A) बहुव्रीहि समास
(B) द्वन्द्व समास
(C) कर्मधारय समास
(D) तत्पुरुष समास
Answer – B

Q117. किस विकल्प में अंग्रेजी पारिभाषिक शब्द का समकक्ष हिन्दी पारिभाषिक शब्द सही है ?
(A) Contravention – पालन
(B) Authentication – स्पष्टीकरण
(C) Custodian – अभिरक्षक
(D) Promotion – पदावनति
Answer – C

Q118. किस विकल्प में ‘Vocation’ शब्द का समकक्ष हिन्दी पारिभाषिक शब्द सही है ?
(A) प्रत्ययानुदान
(B) अतिक्रमण
(C) रिक्ति
(D) व्यवसाय
Answer – D

Q119. निम्न में से किस विकल्प के सभी शब्दों में उपसर्ग तथा प्रत्यय (दोनों) का प्रयोग हुआ है ?
(A) भरपूर, कुरूप
(B) अनसुनी, पागलपन
(C) चुगलखोर, पथरीला
(D) दुस्साहसिक, अनुशासनिक
Answer – D

Q120. किस विकल्प में शब्द-युग्म का अर्थ-भेद सही नहीं है ?
शब्द-युग्म अर्थ-भेद
(A) पाणि-पानी = हाथ जल
(B) अस्त्र-अस्त वस्त्र निकलना
(C) कड़ाई-कढ़ाई = कठोरता-कसीदाकारी
(D) अरक-अर्क = रस सूर्य
Answer – B

Q121. निम्नलिखित शब्दों पर विचार कीजिए :

  1. अम्लिकरण
  2. आर्शिवाद
  3. राजाधिष्ठान
  4. सदुपदेश
    किस विकल्प में सभी शब्द शुद्ध हैं ?
    (A) 1, 2, 4
    (B) 1,2,3
    (C) 2, 3, 4
    (D) 3,4
    Answer – D

Read the passage and answer the questions (122-126): Comprehension
The rivers of India play an important role in the lives of the Indians. They provide potable water, cheap transportation, electricity, and the livelihood for a large number of people all over the country. This easily explains why nearly all the major cities of India are located by the banks of rivers. The rivers also have an important role in Hindu Religion and are considered holy by all Hindus in the country.
Seven major rivers along with their numerous tributaries make up the river system of India. The largest basin system of the rivers pours their waters into the Bay of Bengal; however, some of the rivers whose courses take them through the western part of the country and towards the east of the state of Himachal Pradesh empty into the Arabian Sea. Parts of Ladakh, norther parts of the Aravalli range and the arid parts of the Thar Desert have inland drainage.All major rivers of India originate from one of the following main watersheds :

  1. Aravalli range
  2. Himalaya and Karakoram ranges
  3. Sahyadri or Western Ghats in western India
  4. Vindhya and Satpura ranges
    Himalayan glaciers in the Indian subcontinent are broadly divided into the three river basins, namely the Indus, Ganga and Brahmaputra. The Indus basin has the largest number of glaciers (3500), whereas the Ganga and Brahmaputra basins contain about 1000 and 660 glaciers, respectively. Ganga is the largest river system in India. However these rivers are just three among many. Other examples are Narmada, Tapi, and Godavari.

Q122. All the major Indian rivers originate from the following watersheds:
(A) Himalaya, Karakoram, Aravalli, Nanga Parbat, Vindhya, Satpura, Western Ghats
(B) Aravalli, Himalaya, Karakoram, Sahyadri, Vindhya, Satpura
(C) Himalaya, Karakoram, Aravalli, Western Ghats, Sahyadri, Vindhya
(D) Karakoram, Aravalli, Himalaya, Hindu Kush, Vindhya, Satpura, Sahyadri
Answer – B

Q123. Which of the followings include all rivers are mentioned in the entire passage?
(A) Brahmaputra, Ganga, Narmada, Tapi, Godavari
(B) Narmada, Tapi, Godavari
(C) Ganga, Bay of Bengal, Indus, Narmada, Tapi, Godavari
(D) Tapi, Ganga, Bay of Bengal, Indus, Arabian Sea, Godavari
Answer – A

Q124. According to the passage, the major rivers in India
(A) Pour either into Bay of Bengal or Arabian Sea or have inland drainage
(B) Pour either into Bay of Bengal or Arabian Sea
(C) Pour only into Bay of Bengal.
(D) Pour only into Arabian Sea
Answer – C

Q125. How many glaciers are there in each of the river basins in India?
(A) Ganga, Indus, Brahmaputra 1000, 660, 3500 respectively
(B) Ganga, Brahmaputra, Indus 1000, 660, 3500 respectively
(C) Brahmaputra, Ganga, Indus 1000, 660, 3500 respectively
(D) Indus, Brahmaputra, Ganga 1000, 660, 3500 respectively
Answer – B


1 thought on “Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021”

Leave a Comment

error: Content is protected !!