WhatsApp
Telegram

Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group (46K+) Join Now
Rate this post

Q126. According to the passage the rivers in India play a pivotal role because :
(i) They provide potable water.
(ii) They are important only to the Hindus.
(iii) They provide cheap transportation & electricity.
(iv) They are located near all major cities in India.
(v) They are means to earn livelihood for a large number of people.
Choose the correct options:
(A) (v), (iii), (i), (iv)
(B) None of these
(C) (i), (ii), (iii), (iv), (v)
(D) (iii), (i), (v)
Answer – A

Q127. Give antonym of
Grumpy
(A) ill-tempered
(B) amiable
(C) good natured
(D) obstinate
Answer – C

Q128. Give meaning of idiom
At one’s wit’s end
(A) Explain
(B) Enlighten
(C) Perplexed
(D) Clear up
Answer – C

Q129. Which part of the sentence has an error ? I live on a top floor of an old house. When the wind blows, all the windows rattle.
(A) When the wind blows
(B) all the windows rattle
(C) I live on a top floor
(D) of an old house.
Answer – C

Q130. Which part of the sentence has an error With a total of 45 matches, the T20 World?
Cup will composition of two rounds.
(A) will composition of two rounds.
(B) No error
(C) With a total of 45 matches
(D) the T20 World Cup
Answer – A

Q131. Give synonym of
EMBEZZLE
(A) Balance
(B) Misappropriate
(C) Remunerate
(D) Clear
Answer – B

Q132. Once you load the suitable program and provide required data, computer does. not need human intervention. This feature is known as
(A) Versatility
(B) Automatic
(C) Accuracy
(D) Reliability
जब एक बार आप उपयुक्त प्रोग्राम और जरूरी डेटा उपलब्ध करा देते हैं, तो कंप्यूटर को इंसानी हस्तक्षेप की आवश्यकता नहीं होती। यह लक्षण कहलाता है
(A) वसैलिटी
(B) ऑटोमैटिक
(C) एक्यूरेसी
(D) रिलायबिलिटी
Answer – B

Q133. Information stored in dynamic RAM need to be
(A) refreshed periodically
(B) None of these
(C) checked
(D) modified
गतिक RAM में भंडारित सूचनाओं को करना जरूरी है।
(A) नियमित रिफ्रेश
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) जाँचना
(D) आपरिवर्तन
Answer – A

Q134. Which of the following is not a version of Windows Operating System ?
(A) Windows 9
(B) Windows 10
(C) Windows XP
(D) Windows Vista
निम्न में से कौन सा एक विन्डोज प्रचालन तंत्र का वर्जन (रूपान्तर) नहीं है ?
(A) विन्डोज 9
(B) विन्डोज 10
(C) विन्डोज XP
(D) विन्डोज विस्टा
Answer – A

Q135. Windows 95. Windows 98 Windows NT are known as what ?
(A) Processor
(B) Operating systems
(C) Domain names
(D) Modems
विन्डोज 95, विन्डोज 98 और विन्डोज NT को किस रूप में जाना जाता है ?
(A) प्रोसेसर
(B) ऑपरेटिंग सिस्टम
(C) डोमेन नेम
(D) मॉडम
Answer – B

Q136. Which one of the following input device is user-programmable ?
(A) VDT
(B) Intelligent terminal
(C) Dumb terminal
(D) Smart terminal
निम्न में से कौन सा इनपुट डिवाइस यूजर प्रोग्रामेबल है ?
(A) बी.डी.टी.
(B) इंटेलिजेंट टर्मिनल
(C) डम्ब टर्मिनल
(D) स्मार्ट टर्मिनल
Answer – B

Q137. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
(A) Compiler
(B) Commander
(C) Interpreter
(D) Simulator
एक कंप्यूटर प्रोग्राम जो एक पूरे प्रोग्राम को एक बार में ही मशीनी भाषा में परिवर्तित कर देता है, कहलाता है एक
(A) कम्पाइलर
(B) कमांडर
(C) इंटरप्रेटर
(D) सिमुलेटर
Answer – A

Q138. Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and__________
(A) Vertical dimensions
(B) Intelligence
(C) Buffer size
(D) Resolution
प्लॉटर एक्यूरेसी को रिपीटिएबिलिटी और ___के पदों में मापा जाता है।
(A) ऊर्ध्वाधर आयाम
(B) इंटेलिजेंस
(C) बफर साइज
(D) रिजोल्यूशन
Answer – D

Q139. Which one of the following would not be considered as a form of secondary storage ?
(A) Floppy disk
(B) Optical disk
(C) Hard disk
(D) RAM
निम्न में से किसे सेकण्डरी स्टोरेज के एक स्वरूप के तौर पर नहीं माना जा सकता है ?
(A) फ्लॉपी डिस्क
(B) ऑप्टिकल डिस्क
(C) हार्ड डिस्क
(D) रैम
Answer – D

Q140. Which among the following is the largest unit of storage?
(A) Megabyte
(B) Terabyte
(C) Kilobyte
(D) Gigabyte
निम्न में से कौन सी स्टोरेज की सबसे बड़ी इकाई है ?
(A) मेगाबाइट
(B) टेराबाइट
(C) किलोबाइट
(D) गीगाबाइट
Answer – B

Q141. Which of the following is not essential component to perform a mail merge operation ?
(A) Word fields
(B) Main document
(C) Data Source
(D) Merge fields
एक मेल मर्ज प्रचालन को निष्पादित करने के लिए निम्न में से कौन सा घटक आवश्यक नहीं है ?
(A) वर्ड फील्ड्स
(B) मुख्य डोक्यूमेंट
(C) डेटा सोर्स
(D) मर्ज फील्ड्स
Answer – A

Q142. An Excel Workbook is a collection
(A) Charts and Worksheets
(B) None of these
(C) Charts
(D) Worksheets
एक एक्सेल वर्कबुक __ का एक संकलन है।
(A) चार्ट्स एवं वर्कशीट्स
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) चार्ट्स
(D) वर्कशीट्स
Answer – D

Q143. Which of the following shortcut-key is used to start a presentation the beginning in PowerPoint ?
पावर प्वाइंट में निम्न में से कौन सी शार्टकट की प्रेजेन्टेशन को प्रारंभ से शुरू करने के लिए उपयोग की जाती है?
(A) F5
(B) F3
(C) F6
(D) FI
Answer – A

Q144. Word processing. spreadsheet photo-editing are examples of
(A) System Software
(B) None of these
(C) Platform Software
(D) Application Software
वर्ड प्रोसेसिंग, स्प्रेडशीट और फोटो-एडिटिंग हैं
(A) सिस्टम सॉफ्टवेयर के
(B) इनमें से कोई नहीं
(C) प्लैटफॉर्म सॉफ्टवेयर के
(D) एप्लीकेशन सॉफ्टवेयर के
Answer – D

Q145. QWERTY is used with reference to
(A) Keyboard
(B) Printer
(C) Monitor
(D) Mouse
QWERTY के संदर्भ में उपयोग किया जाता है।
(A) कीबोर्ड
(B) प्रिंटर
(C) मॉनिटर
(D) माउस
Answer – A

Q146. A collection of programs that supports a computer’s basic functions such as scheduling tasks and controlling peripherals is called____________
(A) Operating System
(B) Network
(C) Compiler
(D) Interpreter
प्रोग्रामों का एक संकलन जो एक कंप्यूटर के मूल प्रकार्य जैसे कि टास्क शेड्यूलिंग और पेरिफेरल्स के नियंत्रण में सहायता करता है/ कहलाता है.
(A) ऑपरेटिंग सिस्टम
(B) नेटवर्क
(C) कम्पाइलर
(D) इंटरप्रेटर
Answer – A

Q147. Which letter will be 15th to the left of 5th letter from the right end in English alphabetical series ?
अंग्रेजी वर्णमाला शृंखला में दायें छोर से 5वें अक्षर के बायीं ओर का 15वाँ अक्षर कौन सा होगा ?
(A) F
(B) J
(C) L
(D) G
Answer – D

Q148. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative. निम्नलिखित अक्षर श्रेणी में कुछ अक्षर लुप्त हैं, इन्हें उसके नीचे दिए गये विकल्पों में से किसी एक में उसी क्रम में दिया गया है। सही विकल्प का चयन कीजिए।
a__bea__beab_ca__be
(A) bacb
(B) baba
(C) abca
(D) aaba
Answer – B

Q149. From the pairs of words, you have to select the pair which is related in the same way as the words of the first pair.
Hammer: Nail :
(A) Pencil: Pen
(B) Saw: Wood
(C) Carpenter: Building
(D) Scooter: Bike
चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही दिये गये शब्दों के युग्मों में से आपको उस युग्म का समान रूप से संबंधित हैं।
हथौड़ा कील :: :
(A) पेन्सिल पेन
(B) आरी लकड़ी
(C) बढ़ई भवन
(D) स्कूटर बाईक
Answer – B

Q150. Choose the group of letters which is different from others.
अक्षरों के उस समूह का चयन करें जो अन्य से भिन्न है।
(A) FGI
(B) EFH
(C) NOQ
(D) TVW
Answer –


1 thought on “Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021”

Leave a Comment

error: Content is protected !!