UPPSC PCS Prelims With Official Answer Key 24 October 2021 – Shift 2

Q26. Fill in the blank in the given sentence by choosing the correct option.
No sooner did she arrive they started laughing.
(a) than
(b) when
(c) then
(d) that
Answer – A

Q27. Choose the correct indirect speech of the given sentence. The doctor said to me, “Take this medicine twice a day”.
(a) The doctor told me that I should take that medicine twice a day.
(b) The doctor said to me that I would eat that medicine twice a day.
(c) The doctor asked me that I should take that medicine two times a day.
(d) The doctor advised me to take that medicine twice a day.
Answer – D

Q28. Choose the appropriate meaning of the phrase “put up with”.
(a) tolerate
(b) put on a high place
(c) put clothes on
(d), keep safe
Answer – A

Instruction for Question Nos. 29 to 32 : Read the following passage carefully and answer the following questions that follow :.

When I go into a stranger’s personal library, I wander round the bookshelves to learn what sort of person the stranger is and when he comes in, I feel that I know the key to his mind and the range of his interests. A house without books is a characterless house, no matter how rich its owner is. The rich decoration of the drawing room and bedroom and the luxurious bathrooms tells us that the man is wealthy but the books tell you whether he has got a mind as well. It is not a question of money that we do not buy good books or maintain a library of good books. I repeat that the books are the cheapest and the best part of the equipment of a few dollars. Nearly all the best literature in the world is at your command at two dollars a volume. For 100 dollars you can get a library of fifty books. Even if you do not read them yourself, they are a priceless investment for your children. What delight is there like the revelation of books – the sudden impact of a master-spirit, the sense of a window flung open to the universe ? It is the adventure of the mind, the joy of which does not pass away, that gives the adventure of life itself beauty and fragrance.

Q29. Books are important for
(a) the person only, who buys them
(b) the coming generation
(c) the buyer and his next generation
(d), all citizens
Answer – C

Q30. What delight does a good book provide ?
(a) It tells about the character of its owner
(b) It helps the owner earn a lot of money
(c) It opens the window to the universe
(d) It is a great treasure of wealth
Answer – C

Q31. How can we command the best of world literature ?
(a) By establishing a huge library in our city
(b) By purchasing a volume pricing two dollars only
(c) By purchasing all the good books of the world
(d) By downloading the pdf of the best books of the world
Answer – B

Q32. The compound word ‘master-spirit’ in the passage means
(a) a master of spirits
(b) the spiritual effect of a master
(c) the controller of men
(d) the controlling spirit
Answer – D

Q33. सक्षमता, संबद्धता और स्वायत्तता की मनोवैज्ञानिक आवश्यकताओं को पूरा करने के लिए किन कौशलों का एक प्रभावी भंडार आवश्यक है ?
(a) आवृत्तिक कौशलों का
(b) आक्रामक कौशलों का
(c) परिशुद्धता कौशलों का
(d) अंतर्वैयक्तिक कौशलों का
Answer – D

Q34. कथन (A) : संचार के लिए चन्द्रमा को एक उपग्रह के रूप में प्रयोग नहीं किया जा सकता है। कारण (R) : चन्द्रमा पृथ्वी के भूमध्यरेखीय सतह में गतिमान नहीं होता है। अब अधोलिखित विकल्पों में से उत्तर का चयन कीजिए ।
(a) दोनों (A) तथा (R) सत्य हैं और (R), (A) की सही व्याख्या है
(b) दोनों (A) तथा (R) सत्य हैं परन्तु (R), (A) की सही व्याख्या नहीं है।
(c) (A) सत्य है परन्तु (R) असत्य है.
(d) (A) असत्य है परन्तु (R) सत्य है.
Answer – A

Q35. निम्नलिखित में से कौन-सी श्रेणी की संख्या नहीं है ?
1, 8, 27, 64, 125, . . .
(a) 256
(b) 512
(c) 729
(d) 1000
Answer – A

Q36. प्रभावी समस्या समाधान का इष्टतम ढंग है
(a) विशिष्टता एवं प्रक्रमण को संतुलित करना
(b) पारंपरिक एवं गैर-पारंपरिक चिन्तन को संतुलित करना
(c) आत्मकेन्द्रिता एवं अभिनतियों को संतुलित करना
(d) अभिधारणा एवं अनुमिति को संतुलित करना
Answer – B

Q37. प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर निम्नलिखित में से कौन-सा कैरेक्टर मैट्रिक्स को पूरा करता है ?
(a) 7c
(b) 10c
(c) 12c
(d) 13c
Answer – B

Q38. निर्णय लेने का उद्देश्य होना चाहिए
(a) सही विकल्प का निर्धारण
(b) सर्वश्रेष्ठ विकल्प का निर्धारण
(c) जोखिम भरे विकल्प का निर्धारण
(d) प्रबलित विकल्प का निर्धारण
Answer – B

Q39. किसी घन के सभी फलकों को इस प्रकार से पेंट करने के लिए कि किन्हीं दो संलग्न फलकों के रंग समान न हो, कम से कम कितने रंगों की आवश्यकता है ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6
Answer – C

Q40. व्यक्ति के कार्य समय का लगभग कितने प्रतिशत भाग अंतर्वैयक्तिक सम्प्रेषण में व्यस्त होता है ?
(a) 80 – 90%
(b) 60 – 70%
(c) 100%
(d) 40 – 50%
Answer – A

Q41. विवाद सदैव समाहित करता है
(a) प्रतिशोध
(b) क्रोध
(c) जुनून
(d) मतभेद
Answer – D

Q42. एक वायुयान अपने निर्धारित समय से 30 मिनट देरी से उड़ा और इसे 1500 कि.मी. दूर अपने गंतव्य पर समय से पहुँचने के लिए अपनी निर्धारित गति को 250 कि.मी./घं. बढ़ाना पड़ता है । निर्धारित गति है
(a) 500 कि.मी./घं.
(b) 600 कि.मी./घं.
(c) 750 कि.मी./घं.
(d) 900 कि.मी./घं.
Answer – C

Q43. सृजनात्मक समस्या समाधान सम्बन्धित है
(a) अभिसारी चिन्तन से
(b) समूह सोच से
(c) सक्रिय श्रवण से
(d) अपसारी चिन्तन से
Answer – D

Q44. यदि x, y, z धनात्मक पूर्णांक इस प्रकार हैं कि x:y= 1:2 तथा y : 2 = 3 : 5, तो निम्नलिखित में से कौन-सा 5x – 3y + z का सम्भव मान होगा ?
(a) 180
(b) 190
(c) 196
(d) 200
Answer – C

Q45. समस्या समाधान में वर्तमान जानकारी को रूपांतरित किया जाता है
(a) मानसिक चित्तप्रकृति में
(b) मानसिक पृष्ठभूमि में
(c) बाह्य मानसिक प्रतिनिधित्व में
(d) आंतरिक मानसिक प्रतिनिधित्व में
Answer – D

Q46. यदि बीते कल के पहला का दिन शनिवार था, तो आने वाले कल के बाद कौन-सा दिन होगा ?
(a) शुक्रवार
(b) गुरुवार
(c) बुधवार
(d) मंगलवार
Answer – C

Q47. निम्नलिखित में से कौन सचेतन श्रवण में बाधा नहीं है ?
(a) पूर्वनिर्णय
(b) द्विक दृष्टिकोण
(c) संदेश अतिभार
(d) संदेश जटिलता
Answer – B

Q48. निम्नलिखित रेखाचित्र में त्रिभुजों की गणना कीजिए तथा सही उत्तर प्राप्त कीजिए।
(a) 14
(c) 16
(b) 18
(d) 20
Answer – C

Q49. एक व्यक्ति की ओर संकेत करते हुये एक आदमी ने एक महिला से कहा – “उसकी माँ तुम्हारे पिता की इकलौती पुत्री है।” वह महिला इस व्यक्ति से किस प्रकार सम्बंधित है ?
(a) बहन
(b) पत्नी
(c) माता
(d) पुत्री
Answer – C

Q50. निर्णय लेने के संदर्भ में कौन-सा/से कथन सही है/हैं?

  1. मानवीय तार्किकता सीमित है ।
  2. कोई भी व्यक्ति अभ्यास के माध्यम से अपने निर्णय लेने में सुधार कर सकता है । नीचे दिए गये कूट का प्रयोग कर सही उत्तर का चयन कीजिए।
    कूट :
    (a) केवल 1 सही है
    (b) केवल 2 सही है
    (c) 1 और 2 दोनों सही हैं
    (d) न तो 1 और न ही 2 सही है।
    Answer – C

error: Content is protected !!