Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 23/Oct/2021

Q26. Which letter will come in the bottom portion of the last figure? अन्तिम आकृति के निचले भाग में कौन सा अक्षर आएगा?
(A) U
(B) O
(C) T
(D) S
Answer – B

Q27. Supply the right letters for the Question Mark (?):
प्रश्न चिह्न (?) के लिए सही अक्षर प्रदान करें :
AZ, BY, ?, DV, ET, FS
(A) None of these/ इनमें से कोई नहीं
(B) CO
(C) CW
(D) CY
Answer – C

IT’COFFEE’ is coded as ‘EEFFOC, how will you code NODULE?
यदि ‘COFFEE’ को ‘EETFOC’ कूटित किया गया है, तो आप ‘NODULE’ को किस प्रकार कटित करेंगे?
(A) ELUDNO
(B) ELUDON
(C) NOLESO
(D) ESLDND
Answer – B

Q29. Amit walked 40 metres towards west and took a left turn and walked 40 metres. He then took a left turn and walked 40 metres and again took a right turn and walked 40 metres. How far is Amit now from the starting point ?
(A) None of these
(B) 80 metres
(C) 60 metres
(D) 70 metres
अमित पश्चिम की ओर 40 मीटर चला और बायें मुड़कर 40 मीटर और चला । फिर वह बायीं ओर मुड़ा और 40 मीटर चला, और दुबारा से दाहिनी ओर मुड़कर 40 मीटर चला। अमित, अब शुरुआती बिंदु से कितनी दूरी पर है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) 80 मीटर
(C) 60 मीटर
(D) 70 मीटर
Answer – B

Q30. Which letter will be 9th to the right of 16th letter from left end in English alphabetical series?
अंग्रेजी वर्णमाला में बायें छोर से 16वें अक्षर के दायें का 9वाँ अक्षर कौन सा होगा ?
(A) U
(B) A
(C) Y
(D) E
Answer – C

Q31. Pointing to a boy, Narmada says, “He is the son of my grandfather’s only child”. How is the boy related to her?
(A) None of these
(B) Cousin
(C) Uncle
(D) Brother
एक लड़के की ओर इशारा करते हुए नर्मदा ने कहा “वह मेरे दादा जी की इकलौती संतान का पुत्र है”। वह लड़का उससे किस प्रकार संबंधित है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) कज़िन
(C) अंकल
(D) भाई
Answer – D

Q32. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?
निम्न शब्दों का अर्थपूर्ण क्रम दिए गए उत्तरों में से कौन सा एक होगा?

  1. Yearly/ वार्षिक
  2. Fortnightly/पाक्षिक
  3. Monthly/ मासिक
  4. Daily/ दैनिक
  5. Weekly/ साप्ताहिक
    (A) 2,5,4,3,1
    (B) 4,1,5,3,2
    (C) 4,5,2,3,1
    (D) 4,2,3,5,1
    Answer – C

Q33. In a school, there were five teachers. A and B were teaching Sanskrit and Maths. C and B were teaching Maths and History. D and A were teaching Hindi and Sanskrit. E and B were teaching Geography and Spanish. More than two teachers were teaching which subjects?
(A) None of these
(B) Sanskrit
(C) Hindi
(D) History
एक स्कूल में पाँच अध्यापक थे | A और B संस्कृत एवं गणित पढ़ाते थे । C और B गणित एवं इतिहास पढ़ाते थे । D और A हिन्दी एवं संस्कृत पढ़ाते थे। E और B भूगोल एवं स्पैनिश पढ़ाते थे । दो से अधिक अध्यापक कौन से विषय पढ़ाते थे?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) संस्कृत
(C) हिन्दी
(D) इतिहास
Answer – *

Q34. If ‘black’ means ‘pink’, ‘pink’ means ‘blue’, ‘blue’ means ‘white’, ‘white’ means ‘yellow’, ‘yellow’ means ‘red’ and ‘red’ means ‘brown’, then what is the colour of clear sky?
(A) Brown
(B) Pink
(C) Blue
(D) Red
यदि ‘काला’ का अर्थ है ‘गुलाबी’, ‘गुलाबी’ का अर्थ है ‘नीला’, ‘नीला’ का अर्थ है ‘सफेद’, ‘सफेद’ का अर्थ है ‘पीला’, ‘पीला’ का अर्थ है ‘लाल’ और ‘लाल’ का अर्थ है ‘भूरा’, तो साफ आसमान का क्या रंग है ?
(A) भूरा
(B) गुलाबी
(C) नीला
(D) लाल
Answer – B

Q35. If the average of 53, 63, 6, 41, 78, 26 is 52, then find the value of x.
यदि 53, 63, x , 41,78, 26 का औसत 52 है, तो का x मान ज्ञात कीजिए।
(A) 50
(B) 51
(C) 52
(D) 53
Answer – B

Q36. If a sum of ₹ 53 is divided among P, Q and R in such a way that P gets ₹ 7 more than Q and gets ₹ 8 more than R gets, the ratio of their shares is
यदि ₹ 53 धनराशि को P, Q एवं R के बीच इस प्रकार बाँटा गया कि P को Q से ₹ 17 ज्यादा मिले और Q को R से ₹ 18 ज्यादा मिले, तो उनके अंश का अनुपात है
(A) None of these / इनमें से कोई नहीं
(B) 16 : 17:19
(C) 25 : 18 : 10
(D) 21 : 10 : 22
Answer – C

Q37. Two cones have their heights in the ratio of 1 : 3 and radii 3: 1. The ratio of their volumes is :
दो शंकुओं की ऊँचाई का अनुपात 1 : 3 है और त्रिज्याओं का 3:1 हैं । उनके आयतन का अनुपात
(A) 1:1
(B) 3:1
(C) 2:3
(D) 1:3
Answer – B

Q38. Select the appropriate number to replace the Question Mark (?). प्रश्न चिह्न (?) को प्रतिस्थापित करने के लिए उपयुक्त संख्या का चयन कीजिए।

image 7

(A) 100
(B) 64
(C) 17
(D) 32
Answer – D

Q39. (48 – 12 * 3 + 9)/ (12 – 9 ÷ 3 ) = ?
(A) 4/3
(B) 1/9
(C) 1/3
(D) 7/3
Answer – C

Q40. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 10% per annum for 2 years is 52. The sum is:
एक निश्चित राशि पर 10% प्रतिवर्ष की दर से 2 वर्षों के साधारण ब्याज और चक्रवृद्धि ब्याज के मध्य का अन्तर है 52, तो राशि है –
(A) ₹2,680
(B) ₹ 10,408
(C) ₹5,200
(D) ₹3,980
Answer – C

Q41. 12 monkeys can eat 12 bananas in 12 min. In how many minutes can 4 monkeys eat 4 bananas ?
12 बंदर 12 मिनट में 12 केले खा सकते हैं, तो 4 बंदर 4 केले कितने मिनट में खा सकते है ?
(A) 12
(B) 40
(C) 80
(D) 15
Answer – A

Q42. A seller marks his goods 20 percent higher than cost price and allows a discount of 5 percent. The percentage profitis:
एक विक्रेता अपनी वस्तुओं को लागत मूल्य से 20 प्रतिशत ऊपर अंकित करता है और 5 प्रतिशत की छूट देता है । लाभ का प्रतिशत है –
(A) None of these / इनमें से कोई नहीं
(B) 15
(C) 26
(D) 6
Answer – A

Q43. Anil after spending 84% of his income, saves ? 24 every month. What is his monthly income?
अनिल अपनी आय का 84% व्यय करने के बाद प्रतिमाह ₹ 24 बचाता है। उसकी मासिक आय क्या
(A) ₹180
(B) ₹ 280
(C) ₹ 250
(D) ₹ 150
Answer – D

Q44. How much time will it take for an amount of 450 to yield 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?
4.5% प्रतिवर्ष की साधारण ब्याज दर से ₹450 की राशि पर ₹81 का लाभ पाने के लिए कितना समय लगेगा ?
(A) 4 years / वर्ष
(B) 4.6 years/ वर्ष
(C) 6 years / वर्ष
(D) 3.6 years/ वर्ष
Answer -A

Q45. The area of a rectangle is 252 cm2 and its length and breadth are in the ratio of 9 : 7 respectively. What is its perimeter ?
एक आयत का क्षेत्रफल 252 cm2 है और उसकी लम्बाई एवं चौड़ाई क्रमशः 9:7 के अनुपात में हैं, तो उसका परिमाप क्या है ?
(A) 120 cm
(B) 64 cm
(C) 90 cm
(D) 60 cm
Answer – B

Q46. The population of a town increases 5% annually. If its present population is 74970, what it was 2 years ago ? एक नगर की जनसंख्या वार्षिक 5% से बढ़ती है । यदि उसकी वर्तमान जनसंख्या 74970 हो, तो 2 वर्ष पूर्व कितनी थी?
(A) 64290
(B) 72090
(C) 63165
(D) 68000
Answer – D

Q47. A seller sells one transistor for 846 at a gain of 20% and another for 966 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is
(A) None of these
(B) 519% gain
(C) 615% gain
(D) 519% loss
एक विक्रेता एक ट्रांजिस्टर को 846 पर विक्रय कर 20% का लाभ अर्जित करता है और दूसरे को 966 पर विक्रय कर 4% की हानि उठाता है । उसका कुल लाभ अथवा हानि प्रतिशत है –
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) 519% लाभ
(C) 613% लाभ
(D) 519% हानि
Answer – A

Q48. 7+7÷7×7 = ?
(A) 44
(B) 6/7
(C) 14
(D) 50/7
Answer – C

Q49. Find the average of the following set of Scores.
निम्न प्रातांकों के सेट का औसत ज्ञात कीजिए।
966, 361, 189,248,460, 826,528, 230
(A) 528
(B) 476
(C) 505
(D) 464
Answer – B

Q50. A rectangular water tank is 8 m high, 6 m long and 2.5 m wide. How many litres of water can it hold ?
(A) 1209 litres
(B) 12088 litres
(C) 1208 litres
(D) 120000 litres
एक आयताकार पानी की टंकी 8 मी. ऊंची, 6 मी. लम्बी और 2.5 मी. चौड़ी है । यह कितने लीटर पानी धारण कर सकती है ?
(A) 1209 लीटर
(B) 12088 लीटर
(C) 1208 लीटर
(D) 120000 लीटर
Answer – D


Leave a Comment

error: Content is protected !!