Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021

Q51. Choose the odd one out from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम को चुनें।
(A) 10,7
(B) 8,8
(C) 12,4
(D) 3, 13
Answer – A

Q52.’ If ‘rain’ is “water’, ‘water’ is ‘road’, ‘road’ is ‘cloud’, ‘cloud’ is ‘sky’, ‘sky’ is ‘sea’ and ‘sea’ is ‘patn’ where do Aeroplanes fly?
(A) Road
(B) Water
(C) Cloud
(D) Path
यदि ‘वर्षा’ है ‘पानी’, ‘पानी’ है ‘सड़क, ‘सड़क’ है ‘बादल’, ‘बादल’ है ‘आकाश’, ‘आकाश’ है ‘समुद्र’ और ‘समुद्र’ है ‘मार्ग’ तो हवाईजहाज कहा उड़ते है?
(A) सड़क
(B) पानी
(C) बादल
(D) मार्ग
Answer – C

Q53. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

  1. Seed
  2. Plant
  3. Flower
  4. Fruit
  5. Tree
    निम्न शब्दों का अर्थपूर्ण क्रम दिए गए उत्तरों में से कौन सा एक होगा?
  6. बीज
  7. पौधा
  8. पुष्प
  9. फल
  10. वृक्ष
    (A) 1,2,5,3,4
    (B) 1,2,3,5,4
    (C) 2,3,4,1,5
    (D) 1,5,4,2,3
    Answer – A

Q54. In a school, there were five teachers. A and B were teaching Sanskrit and Maths. X and B were teaching Maths and History. Y and A were teaching Hindi and Sanskrit. Z and B were teaching Geography and Spanish. Which of the following pair was teaching both Maths and History?
एक स्कूल में पाँच शिक्षक थे । A और B संस्कृत तथा गणित पढ़ाते थे । X और B गणित इतिहास पढ़ाते थे । Y और A हिन्दी तथा संस्कृत पढ़ाते थे। Z और B भूगोल तथा स्पैनिश पढ़ाते थे। निम्न में से कौन सा युग्म गणित और इतिहास दोनों पढ़ाता था ?
(A) B, Y
(B) B, X
(C) A, B
(D) 2,Y
Answer – B

Q55. 14 x 3 + 2/9×5-(5)2 = ?
(A) 2.65
(B) 1.45
(C) 26.35
(D) 26.5
Answer – B

Q56. Find the average of all the prime numbers between 60 and 90. 60 और 90 के मध्य सभी अभाज्य संख्याओं का औसत ज्ञात करें।
(A) 72.55
(B) 74.71
(C) 74.00
(D) 76.22
Answer – B

Q57. A bag contains three types of coins 1 rupee coins, 50 p coins and 25 p coins totally 175 coins. If the total value of the coins of each kind be the same, the total amount in the bag is
एक बैग में तीन प्रकार के सिक्के है – 1 रुपये, 50 पैसे, और 25 पैसे के कुल 175 सिक्के हैं । यदि प्रत्येक प्रकार के सिक्कों का कुल मूल्य समान हो, तो बैग में कुल राशि है
(A) None of these /इनमें से कोई नहीं
(B) ₹ 39
(C) ₹26
(D) ₹75 58.
Answer – D

Q58. The radii of two cones are in the ratio 2:1 and their volumes are equal. Find the ratio of their heights.
दो शंकुओं की त्रिज्याओं का अनुपात 2 : 1 एवं उनके आयतन समान हैं । उनकी ऊँचाइयों का अनुपात ज्ञात कीजिए।
(A) 1:4
(B) 4:1
(C) 2:1
(D) 1:8
Answer – A

Q59. Select an appropriate number to replace the question mark (?):
प्रश्न चिह्न (?) को प्रतिस्थापित करने के लिए एक उपयुक्त संख्या चुनें :
(A) 18
(B) 14
(C) 16
(D) 22
Answer – B

Q60. Asmita invests an amount of ₹9,534. 4% p.a. to obtain a total amount ₹ 11,442 on simple interest after a certai period. For how many years did she inve the amount to obtain the total sum?
अस्मिता ने ₹ 9,534 की एक राशि 4 प्रतिक प्रतिवर्ष की साधारण ब्याज दर से किसी निकि समयावधि पश्चात् कुल ₹ 11,442 की राशि प्राण करने के लिए निवेश किया । कुल राशि प्राप्त की के लिए उसने कितने वर्षों के लिए निवेश किया ।
(A) 5 years/वर्ष
(B) 9 years/वर्ष
(C) 6 years/वर्ष
(D) 8 years/वर्ष
Answer – A

Q61. A sum of ₹ 12,000 depositedit compound interest becomes double after 5 years. After 20 years it will become
चक्रवृद्धि ब्याज पर जमा की गई ₹ 12,000 की राशि 5 वर्षों बाद दुगुनी हो जाती है । 20 वर्षों बाद यह हो जाएगी
(A) ₹ 1,44,000
(B) ₹ 1,40,000
(C) ₹1,96,000
(D) ₹1,92,000
Answer – D

Q62. If cost of 24 oranges is₹72, then find out the cost of 120 oranges.
यदि 24 संतरों का मूल्य ₹ 72 है, तो 120 संतरों का मूल्य ज्ञात कीजिए।
(A) ₹580
(B) ₹ 190
(C) ₹ 360
(D) ₹ 182
Answer – C

Q63. 30% of A’s salary is equal to 20% of 5 of B’s salary. If B’s salary is ₹2,400, then what is A’s salary?
A का 30% वेतन, B के वेतन के वें के 20% * बराबर है। यदि B का वेतन ₹ 2.400, ता वेतन क्या है ?
(A) None of these /इनमें से कोई नहीं ​
(B) ₹ 1,010
(C) ₹960
(D) ₹2,060
Answer – C

Q64. By selling an article, Mahesh earned a profit equal to one-fourth of the price he bought it. If he sold it for ₹375, what was the cost price ? एक वस्तु को बेचकर, महेश ने खरीद मूल्य के एक चौथाई के बराबर लाभ अर्जित किया । यदि उसने उसे ₹375 में बेचा तो, लागत मूल्य क्या था ?
(A) ₹281.85
(B) ₹312.56
(C) ₹360.43
(D) ₹300.00
Answer – D

Q65. 3120 ÷ 26 + 13 x 30 = ?
(A) 510
(B) 240
(C) 530
(D) 390
Answer – A

Q66. The perimeter of a rectangular field is 480 m and the ratio between the length and the breadth is 5 : 3. The area is
एक आयताकार क्षेत्र का परिमाप 480 m है और लम्बाई एवं चौड़ाई के बीच का अनुपात 5 : 3 है। उसका क्षेत्रफल है
(A) None of these / इनमें से कोई नहीं
(B) 13501 sq.m.
(C) 15501 sq.m.
(D) 13500 sq.m.
Answer – D

Q67. One liter of water is evaporated from 6 litres of a solution containing 4% of sugar. The percentage of sugar in the remaining solution is
4% चीनी वाले एक 6 लीटर घोल में से एक लीटर पानी वाष्पित हो गया। बचे हुए घोल में चीनी का प्रतिशत है
(A) 1.8%
(B) 3.8%
(C) 4.8%
(D) 5.8%
Answer – C

Q68. A dishonest shopkeeper professes to sell potatoes at the cost price, but he weighs 950 g, instead of 1 kg. What is the percentage of profit ?
एक बेईमान दुकानदार आलू को लागत मूल्य पर बेचने का दिखावा करता है, परन्तु वह 1 कि.ग्रा. के स्थान पर 950 ग्राम तौलता है । लाभ का प्रतिशत क्या है ?
(A) 6.06%
(B) 5.44%
(C) 6.66%
(D) 5.26%
Answer – D

Q69. If 1 man or 2 women or 3 boys can do a piece of work in 44 days, then the same piece of work will be done by 1 ma man,
woman and 1 boy in
यदि 1 आदमी या 2 महिलाएँ या 3 लड़के एक काय क हिस्से को 44 दिनों में कर सकते हैं, तो वही कार्य के हिस्से को 1 आदमी. 1 महिला और 1 लड़का
करेंगे
(A) 34 days/दिन में
(B) 20 days/दिन में
(C) 24 days/दिन में
(D) 28 days/दिन में
Answer – C

Q70. If the value of 21a + 21b = 1134, what is the average of a and b?
यदि 21a + 21b का मान 1134 है, तो a और b का औसत कितना है ?
(A) None of these / इनमें से कोई नहीं
(B) 20
(C) 27
(D) 56
Answer – C

Q71. The dimensions of a cuboid are 7 cm, 11 cm and 13 cm. The total surface area is एक घनाभ की विमाएँ हैं
7 cm, 11 cm और 13 cm । कुल पृष्ठीय क्षेत्रफल है
(A) 200 cm
(B) 3110 cm2
(C) 622 cm
(D) 100 cm2
Answer – C

Q72. How much is 20% of 1/7 of 1540
1540 के 1/7 का 20% कितना
(A) None of these / इनमें से कोई नहीं
(B) 44
(C) 88
(D) 22
Answer – B

Directions (Questions to 73 to 75) : Read th following information carefully to answer th given questions : A word and number arrangement when given an input line of wore numbers, rearranges them followi particular rule in each step. The following illustration of input and rearrangement.
Input: goal 63 57 home five task 82 17
Step I : 82 goal 63 37 home five task 17
Step II: 82 five goal 6357 home task 17
Step III: 82 five 63 goal 57 home task 17
Step IV: 82 five 63 goal 57 home task 17
And Step IV is the last output.
As per the rules followed in the above steps find out in each of the following questions appropriate step for the given input.
निर्देश (प्रश्न 73 से 75) : दिये गये प्रश्नों का उत्तर देने हेत निम्नलिखित सूचना का अध्ययन ध्यानपूर्वक करें:
शट एवं संख्या विन्यास मशीन को जब शब्दों एवं संख्याओं की निवेश रेखा दी जाती है तब वह प्रत्येक चरण में एक विशिष्ट नियम का अनुसरण कर उन्हें पुनःव्यवस्थित कर देती है । निवेश और पुनःव्यवस्था का एक उदाहरण निम्नलिखित है :
निवेश : goal 63 57 home five task 82 17
चरण I : 82 goal 6357 home five task 17
चरण II : 82 five goal 63 57 home task 17
चरण III : 82 five 63 goal 57 home task 17
चरण IV : 82 five 63 goal 57 home 17 task
और चरण IV अंतिम उत्पाद है।
उपरोक्त चरणों में अनुसरित नियमों के अनुसार निम्न प्रश्नों में दिये गये निवेश के लिए उपयक्त चरण ज्ञात करे :

Q73. Step II of an input is :
एक निवेश का चरण II है
Which of the following will be Step V?
निम्न में से कौन सा चरण V होगा ?
(A) None of these/इनमें से कोई नहीं
(B) 67 cat 42 dog 25 fight 12 man
(C) 67 cat 42 dog 25 12 fight man
(D) 67 cat 42 dog 12 25 fight man
Answer – C

Q74. Step III of an input is :
81 boat 73 wheel spike dancer 32 59. How many more steps are required to complete the rearrangement ?
(A) None of these
(B) Three
(C) Four
(D) Five
एक निवेश का चरण III है
81 boat 73 wheel spike dancer 32 59. पुन: व्यवस्थापन को पूर्ण करने के लिए कितने और चरण की आवश्यकता है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) तीन
(C) चार
(D) पाँच
Answer – C

Q75. Input : host_15_32_page 43 over mother 92
Which of the following steps will be the last but one ?
निवेश : host 15 32 page 43 over mother 92
निम्नलिखित में से अंतिम से पहला चरण क्या होगा ?
(A) None of these /इनमें से कोई नहीं ​
(B) IV
(C) VI
(D) VII
Answer – B


Leave a Comment

error: Content is protected !!