Rajasthan Patwari Answer Key 2021|| RSMSSB Patwari Paper Solution – 24/Oct/2021

Q101. Which of the following pairs is correct ?
Institution Establishment
(A) Rajasthan Hindi Granth Academy – 1980
(B) Rajasthan Sahitya Academy – 1969
(C) Rajasthan SangeetNatak Academy – 1957
(D) Rajasthan Brij Bhasha Academy – 1982
निम्न में से कौन सा युग्म सही है
संस्थान स्थापना
(A) राजस्थान हिन्दी ग्रन्थ अकादमी -1980
(B) राजस्थान साहित्य अकादमी – 1969
(C) राजस्थान संगीत नाटक अकादमी – 1957
(D) राजस्थान ब्रज भाषा अकादमी – 1982
Answer -C

Q102. Ashokashtami’ is celebrated on
(A) Chaitra Shukla Ashtami
(B) Chaitra Krishna Ashtami
(C) Baishakh Shukla Ashtami
(D) Shravan Krishna Ashtami
‘अशोकाष्टमी’ मनाई जाती है
(A) चैत्र शुक्ल अष्टमी को
(B) चैत्र कृष्ण अष्टमी को
(C) वैशाख शुक्ल अष्टमी को
(D) श्रावण कृष्ण अष्टमी को
Answer – A

Q103. Who was the first Chief Information Commissioner of the Rajasthan State ?
(A) Shri Indrajeet Khanna
(B) Shri N.K. Jain
(C) Shri Amarjeet Singh
(D) Shri M.D. Kaurani
राजस्थान राज्य के प्रथम मुख्य सूचना आयुक्त कौन थे ?
(A) श्री इन्द्रजीत खन्ना
(B) श्री एन.के. जैन
(C) श्री अमरजीत सिंह
(D) श्री एम.डी. कौराणी
Answer – D

Q104. The Chairperson and members of Rajasthan State Human the Rights Commission are appointed by the Governor on the recommendation of a High level committee. This committee is headed by :
(A) Chief Justice of High Court
(B) Chief Minister
(C) Chairperson of State Legislature
(D) Chief Justice of Supreme Court
राजस्थान राज्य मानवाधिकार आयोग के अध्यक्ष और सदस्यों की नियुक्ति एक उच्च स्तरीय समिति की संस्तुति पर राज्यपाल द्वारा की जाती है। इस समिति के अध्यक्ष होते हैं:
(A) उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश
(B) मुख्यमंत्री
(C) राज्य विधान मण्डल के अध्यक्ष
(D) सर्वोच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश
Answer – A

Q105. Policy formulation is a joint effort in which many organisations take part. Match them :
a. Constitution 1. Important role policy formulation in
b. Parliament 2. Chief body for policy formulation
c. Council of Ministers 3. Indian Constitution is the main source of policies. Preamble and Principles Directive are its inspirational sources.
d. NITI Aayog 4. Main policies of the government are approved by the Parliament.
नीति निर्माण एक संयुक्त प्रयास होता है जिसमें बहुत सी संस्थाएँ हिस्सा लेती हैं। उन्हें सुमेलित करें:
a. संविधान 1. नीति निर्माण में महत्त्वपूर्ण भूमिका
b. संसद 2. नीति निर्माण के लिए मुख्य निकाय
c. मंत्रिमंडल 3. नीतियों का मुख्य स्रोत भारतीय संविधान है । प्रस्तावना और निदेशक सिद्धांत उसके प्रेरणा स्रोत हैं।
d. नीति आयोग 4. सरकार की मुख्य संसद द्वारा अनुमोदित की जाती हैं।
Codes / कूट :
a b c d
(A) 1 4 3 2
(B) 3 4 2 1
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 3 4
Answer – B

Q106. किस विकल्प में विलोम युग्म है ?
(A) द्रुत मंद
(B) खोट-खौफ
(C) तीर्थ-तीखा
(D) मरियल-मरीचि
Answer – A

Q107. ‘दूध के दाँत न टूटना’ मुहावरे का अर्थ है:
(A) अस्थाई होना
(B) ज्ञान और अनुभव न होना
(C) उम्र सात वर्ष से कम होना
(D) कमजोर होना
Answer – B

Q108. निम्न में से किस शब्द का संधि-विच्छेद सही नहीं है
(A) षडानन = षट् + आनन
(B) गुरुपदेश= गुरु + उपदेश
(C) सप्तर्षि = सप्त + ऋषि
(D) अत्यावश्यक अती + आवश्यक
Answer –

Q109. निम्न में से किस विकल्प के सभी शब्दों में उपसर्ग तथा प्रत्यय (दोनों) का प्रयोग हुआ है ?
(A) सुबासिक, अभिमानी
(B) उनतीस, वर्तमान
(C) भुलक्कड़, हँसोड़ा
(D) फिलहाल, अधकचरा
Answer –

Q110. ‘रेलभाड़ा’ शब्द किस समास का उदाहरण है ?
(A) बहुव्रीहि समास
(B) अव्ययीभाव समास
(C) तत्पुरुष समास
(D) कर्मधारय समास
Answer – C

Q111. किस विकल्प में शब्द-युग्म का अर्थ-भेद सही नहीं है ?
शब्द-युग्म अर्थ-भेद
(A) पवन पावन वायु – पवित्र
(B) गृह ग्राह घर – घड़ियाल
(C) आकार आकर आकृति – रचना
(D) परिमाण परिणाम मात्रा – नतीजा
Answer – C

Q112. निम्नलिखित शब्दों पर विचार कीजिए:
(1) साम्प्रदायिक
(2) न्यायाधीश
(3) पारीश्रमिक
(4) अभिसेक
किस विकल्प में सभी शब्द शुद्ध हैं ?
(A) (1) (2) और (4)
(B) (1) और (4)
(C) (2) और (3)
(D) (1) और (2)
Answer – D

Q113. व्याकरण की दृष्टि से निम्न में से कौन सा शुद्ध हैं ?
(A) आज मुझे बाजार जाना है।
(B) सूर्य पूर्व पर उगता है।
(C) राम रोटी खाया।
(D) मैंने भगवद्गीता पढ़ा है।
Answer – A

Q114. किस वाक्यांश के लिए प्रयुक्त शब्द सार्थक नहीं है।
(A) हिंसा करने वाला हिंसक
(B) पति धर्म ही जिसका व्रत हो पतिव्रता
(C) शोक की शुरुआत शोकांत
(D) सुंदर आकार वाला- सुडौल
Answer – C

Q115. किस विकल्प में अंग्रेजी पारिभाषिक शब्द का समकक्ष हिन्दी पारिभाषिक शब्द सही है ?
(A) Review- पुनर्विलोकन
(B) Enforcement – अप्रभावशील होना
(C) Maladministration – व्यवस्थित प्रशासन
(D) Overdraft – अतिमात्रा
Answer – A

Q116. किस विकल्प में ‘Indorsement’ शब्द का समकक्ष हिन्दी पारिभाषिक शब्द सही है ?
(A) अधिरोपण
(B) अविश्वसनीय
(C) आक्षेप
(D) पृष्ठांकन
Answer –

Q117. किस विकल्प में सभी शब्द परस्पर पर्यायवाची नहीं है।
(A) मोक्ष, कैवल्य, मुक्त
(B) राधा, कमला, हरिप्रिया
(C) वस्त्र, वसन, पट
(D) लहर, तरंग, हिलोर
Answer – B

Comprehension

Directions: Read the following passage carefully and answer the questions given below: (118 to 122)
Philosophy of Education is a label applied to the study of the purpose, process, nature and ideals of education. It can be considered a branch of both philosophy and education. Education can be defined as the teaching and learning of specific skills, and the imparting of knowledge, judgment and wisdom, and is something broader than the societal institution of education we often speak of.
Many educationalists consider it a weak and woolly field, too far removed from the practical applications of the real world to be useful. But philosophers dating back to Plato and the Ancient Greeks have given the area much thought and emphasis, and there is little doubt that their work has helped shape the practice of education over the millennia.
Plato is the earliest important educational thinker, and education is an essential element in “The Republic” (his most important work on philosophy and political theory, written around 360 B.C.). In it, he advocates some rather extreme methods: removing children from their mothers’ care and raising them as wards of the and differentiating children suitable to the various castes, the highest receiving the most education, so that they could act as guardians of the city and care for the less able. He believed that education should be holistic, including facts, skills, physical discipline, music and art. Plato believed that talent and intelligence is not distributed genetically and thus is not found in children born to all classes, although his proposed system of selective public education for an educated minority of the population does not really follow a democratic model.
Aristotle considered human nature, habit and reason to be equally important forces to be cultivated in education, the ultimate aim of which should be to produce good and virtuous citizens. He proposed that teachers lead their students systematically, and that repetition be used as a key tool to develop good habits, unlike Socrates’ emphasis on questioning his listeners to bring out their own ideas. He emphasized the balancing of the theoretical and practical aspects of subjects taught, among which he explicitly mentions reading, writing, mathematics, music, physical education, literature, history, and a wide range of sciences, as well as play, which he also considered important
During the Medieval period, the idea of Perennialism was first formulated by St. Thomas Aquinas in his work “De Magistro”. Perennialism holds that one should teach those things deemed to be of everlasting importance to all people everywhere, namely principles and reasoning, not just facts (which are apt to change over time), and that one should teach first about people, not machines or techniques. It was originally religious in nature, and it was only much later that a theory of secular perennialism developed.
During the Renaissance, the French skeptic Michel de Montaigne (1533-1592) was one of the first to critically look at education. Unusually for his time, Montaigne was willing to question the conventional wisdom of the period, calling into question the whole edifice of the educational system, and the implicit university-educated philosophers were necessarily wiser than uneducated farm workers, for example.

Q118. Why do educationists consider philosophy a ‘weak and woolly’ field ?
(A) None of these
(B) It is not practically applicable.
(C) Its theoretical concepts are easily understood.
(D) It is irrelevant for education.
Answer – B

Q119. What do you understand by the term Perennialism’, in the context of the given comprehension passage ?
(A) It refers to something which existed in the past and no longer exists now.
(B) It refers to something which is of permanent importance.
(C) If refers to something which is quite unnecessary.
(D) It refers to something which is abstract and theoretical.
Answer – B

Q120. Were Plato’s beliefs about education democratic?
(A) None of these
(B) No, not at all.
(C) Yes, it was democratic completely.
(D) Yes, it was democratic partially.
Answer – D

Q121. What is the difference between the approaches of Socrates and Aristotle?
(A) Aristotle emphasized on the importance of paying attention to human nature; Socrates emphasized upon science.angis
(B) Aristotle felt the need for repetition to develop good habits in students; Socrates felt that students need to be constantly questioned.
(C) Aristotle felt the need for rote learning; Socrates emphasized on dialogic learning.
(D) There was no difference.
Answer – B

Q122. Why did Aquinas propose a model education which did not lay mu emphasis on facts ?
(A) Facts are frozen in time.
(B) Facts are not important.
(C) Facts do not lead to holistic education
(D) Facts can change with the changing times.
Answer – D

Q123. Which part of the sentence has an error Of the three wild beasts in the cage, this one seems the most ferocious.
(A) No error
(B) Of the three wild beasts in the cage
(C) this one seems
(D) the most ferocious.
Answer – A

Q124. Give Synonym of:
Vituperate
(A) Encourage
(B) Abuse
(C) Appreciate
(D) Copy
Answer – B

Q125. Give Antonym of:
Reprobate
(A) Lavish
(B) Elevated
(C) Virtuous
(D) Clumsy
Answer – C


Leave a Comment

error: Content is protected !!