REET Level 1 Exam Paper 26-Sep-2021 Official Answer Key

Paper I – (Section – II, Language – I English)
(Answer Key)
Section – II, Language – I (English)

Passage (For QNos. 31-34):

We all use roads. We walk on them or drive our vehicles on them. We go across them or walk on the pavements along them. In cities there are footpaths or pavements along the roads. Those who walk on them are called pedestrians. It is safe to use footpaths if we are walking.

Roads in big cities are very busy. They are crowded with all kinds of vehicles like buses, trucks, cars, three wheelers, motor cycles, scooters, bicycles etc. Slow Moving bullocks carts, horse carriages, etc. can also be seen there. Walking and driving on such roads is always very risky. People in a hurry ignore the rules of the road and cause accidents. A lot of people die or get injured in such accidents everyday. The best way to avoid accidents is to obey the rules of the road.

Q31. The synonym of ‘pavement’ is
(A) Road
(B) Traffic
(C) Footway
(D) Walk
Answer – (C)

Q32. The antonym of ‘busy’ is
(A) occupied
(B) idle
(C) tired
(D) freedom
Answer – (B)

Q33. Find out the word form the passage that means,
“The people who walk on a pavement.”
(A) Bullock carts
(B) Horse carriages
(C) Pedestrains
(D) Vehicles
Answer – (C)

Q34. The verb form of the noun ‘driving’ is
(A) drive
(B) undrive
(C) driver
(D) none of these
Answer – (A)

Q35. Which of the following words is correctly spelt?
(A) Vaccum
(B) Vaccuum
(C) Vaacum
(D) Vacuum
Answer – (D)

Passage (QNos. 36 – 40):

The folks dances of Rajasthan are inviting and engaging. They are bound to induce you to tap a foot or two along with the dancers. Rajasthani dances are essentially folk dances. Their origin is in rural customs and traditions. These traditional dances of Rajasthan are absolutely colourful and lively. They have their own significance and style. They are attractive and skilful. They are enjoyed by every age group. The people of Rajasthan love their folk dances.

Q36. The words ‘inviting’ and ‘engaging’ are
(A) Nouns
(B) Adverbs
(C) Adjectives
(D) Pronouns
Answer – (C)

Q37. The sentence, “The people of Rajasthan love their folk dances” in in the
(A) Simple present tense
(B) Present perfect tense
(C) Simple past tense
(D) Past perfect tense
Answer – (A)

Q38. The word ‘Rajasthan’ is a/an
(A) Common noun
(B) Proper noun
(C) Collective noun
(D) Abstract noun
Answer – (B)

Q39. Which one of the following sequences has the three degrees of the adjectives in their correct form?
(A) Lively, more lively, most liveliest
(B) Lively, livelier, liveliest
(C) Lively, more livelier, most lively
(D) Lively, more lively, liveliestly
Answer – (B)

Q40. Which of the following phrases has a determiner in it?
(A) Customs and traditions
(B) Colourful and lively
(C) Attractive and skilful
(D) The folk dances
Answer – (D)

Q41. The study of speech sounds is called
(A) Morphology
(B) Etymology
(C) Phonology
(D) Chronology
Answer – (C)

Q42. The phonetic symbol for the underlined sound in the words ‘shy’ is
(A) ∫
(B) s
(C) t∫
(D) dз
Answer – (A)

Q43. Choose the correct phonetic transcription of the word ‘boy’:
(A) /bзI/
(B) /b၁l/
(C)/bәl/
(D) /bol/
Answer – (B)

Q44. “peon opened the gate.” The correct passive transformation of the sentence will be:
(A) The gate will be opened by the peon
(B) The gate was opened by the peon
(C) The gate is opened by the peon
(D) The gate has been opened by the peon
Answer – (B)

Q45. Which question form is correct in its structure?
(A) Do you go to college yesterday?
(B) Does you go to college yesterday?
(C) Did you go to college yesterday?
(D) Did you go yesterday college?
Answer – (C)

Q46. Which of the following is not a principle of language teaching?
(A) Principle of naturalness
(B) Practice and drill
(C) Learning by doing
(D) Copying and pasting
Answer – (D)

Q47. Multi-line approach consists of
(A) use of models
(B) reaching the same target from different directions and means
(C) Selection and gradation
(D) all of these
Answer – (B)

Q48. Which of the following is true about the Grammar-cum-Translation method?
(A) Mother tongue is used while teaching
(B) Form is more important than content
(C) Rote learning is encouraged
(D) All of these
Answer – (D)

Q49. Which method is also known as the natural method of teaching English as second language?
(A) Substitution method
(B) Bilingual method
(C) Grammar-Translation method
(D) Direct method
Answer – (D)

Q50. Which of the following English teaching approaches is student-centred and student oriented?
(A) Communicative approach
(B) Situation approach
(C) Structural approach
(D) All of these
Answer – (A)

Q51. The two kinds of reading skills are
(A) Verbal and visual reading
(B) slow and fast reading
(C) silent reading and reading aloud
(D) all of these
Answer – (C)

Q52. Which of the following is a criterion for selection of a writing task to be given to the students to develop their writing skills?
(A) Interest of students
(B) Level of the class
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer – (C)

Q53. Multimedia resources do not include
(A) Audio resources
(B) Video resources
(C) Computers
(D) Pens and pencils
Answer – (D)

Q54. Who has given the concept of Transformational Generative Grammar?
(A) Edward Sapir
(B) Roman Jakobson
(C) Noam Chomsky
(D) Ferdinand de Saussure
Answer – (C)

Q55. Which one of the following skills uses praise words and approving statements to motivate the students?
(A) Response variation
(B) Explaining skill
(C) Reinforcement
(D) Lecturing
Answer – (C)

Q56. Measurement is a process of __ evaluation.
(A) Qualitative
(B) Quantitative
(C) Linear
(D) Unitary
Answer – (B)

Q57. Choose the correct sequence of steps in managing classroom teaching:
(A) Controlling, planning, organizing, leading
(B) Leading, organizing, controlling, minding
(C) Organising, controlling, leaving alone, commanding
(D) Planning, organizing, leading, controlling
Answer – (D)

Q58. The Language Laboratory is used for teaching
(A) Speaking skills
(B) Listening skills
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer – (C)

Q59. Which of the following is not true of CCE?
(A) It focuses on co-scholastic areas also
(B) It promotes holistic development
(C) It is time consuming and punishing
(D) It reduces stress and anxiety of the students
Answer – (C)

Q60. Evaluation of language proficiency is done through tests designed to evaluate which of the following skills?
(A) Listening, Speaking, Reading and Writing
(B) Listening, Reading
(C) Speaking, Writing
(D) Writing
Answer – (A)


Leave a Comment

error: Content is protected !!