REET Level 1 Exam Paper 26-Sep-2021 Official Answer Key

Paper I – (Section – III, Language – II English)
(Answer Key)
Section – III, Language – II (English)

Q61. With __ students come to see the tests not as a punishment but as a useful feedback. The classmates work together for ‘common intellectual welfare’:
(A) Self evaluation
(B) Group evaluation
(C) Peer evaluation
(D) CCE evaluation
Answer – (C)

Q62. “What do you think about the two candidates in this election?” This is an example of
(A) Open ended question
(B) Close ended question
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer – (A)

Q63. Which test items consist of a stem, the correct answer, keyed alternative and distractor?
(A) Diagnostic test
(B) Multiple choice test
(C) Close test
(D) Oral test
Answer – (B)

Q64. The remedial English classes are very helpful for the students who are
(A) Below the age of 18 years
(B) Unable to achieve the required grades
(C) Poor and can’t get formal education
(D) Rich and can afford computer
Answer – (B)

Q65. Feedback is always
(A) Summative
(B) Formative
(C) Annual
(D) Objective
Answer – (B)

Q66. ‘Petrarchan’ is one of the categories of
(A) Ode
(B) Elegy
(C) Sonnet
(D) Drama
Answer – (C)

Q67. The number of pure vowels is
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12

Answer – (D)

Q68. p, t, k, θ, s, ∫, h, t ∫/are called
(A) Voiced consonants
(B) Voiceless consonants
(C) Pure vowels
(D) Impure vowels
Answer – (B)

Q69. Choose the correct phonetic symbol for the underlined sound of the word:
Water
(A) /wot ∫/
(B) /west/
(C) /wכ:tə(r)/
(D) /wD∫rU:/
Answer – (C)

Q70. Find out the word which begins with different sound from other given words:
(A) Reach
(B) Reap
(C) Rich
(D) Read
Answer – (C)

Q71. “When to the sessions of sweet silent thought.” Which literary device is used in the above line?
(A) Alliteration
(B) Personification
(C) Simile
(D) Metaphor
Answer – (A)

Q72. What device is present in the line “If ought of oaten stop or pastoral song”?
(A) Irony
(B) Assonance
(C) Paradox
(D) Alliteration
Answer – (B)

Q73. “She was a phantom of delight.” Which literary term is used here?
(A) Elegy
(B) Simile
(C) Metaphor
(D) Sonnet
Answer – (C)

Q74. “As green as emerald” is an example of
(A) Allegory
(B) Hyperbole
(C) Satire
(D) Simile
Answer – (D)

Q75. “Peach hath her victories
No less renowned than war”.
What is personified in these lines?
(A) Victories
(B) Renowned
(C) Peace
(D) Less
Answer – (C)

Q76. Which of the following contains the same vowel sound?
(A) Bite-kite-site
(B) Bill – bell-ball
(C) Like -look – luck
(D) See -say-sick
Answer – (A)

Q77. The communicative approach in teaching of English has been practised and developed in
(A) India and China
(B) India and Sri Lanka
(C) China and Japan
(D) France and Britain
Answer – (C)

Q78. Which one is a challenge in the process of teaching English language class?
(A) Less interesting teaching style
(B) More interesting teaching style
(C) Reasonable time management
(D) Good lesson preparation
Answer – (A)

Q79. The excessive use of mother-tongue is
(A) helpful in learning English
(B) a challenge to learning English
(C) a substitute of learning English
(D) none of these
Answer – (B)

Q80. “The teaching material should be in accordance with the mental age and should have relevance in real life situation.” The statement refers to
(A) Principle of habit formation
(B) Principle of selection
(C) Principle of gradation
(D) Principle of controlled vocabulary
Answer – (B)

Q81. “Two roads diverged in a yellow wood
And sorry I could not travel both
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth”
The rhyme scheme of the above lines is
(A) abaab
(B) aabaa
(C) ababa
(D) abbaa
Answer – (*)

Q82. I __ give him an answer if he had asked me.
(A) can
(B) may
(C) could
(D) might
Answer – (C)

Q83. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase underlined in the sentence:
“I met him after a long time, but he gave me the cold shoulder”
(A) Scolded me
(B) Abused me
(C) Insulted me
(D) Ignored me
Answer – (D)

Q84. Which literary term refers to the problem or struggle within a story?
(A) Conflict
(B) Drama
(C) Action
(D) Climax
Answer – (A)

Q85. A form of drama that is intended to amuse and that ends happily.
(A) Tragedy
(B) Comedy
(C) Biography
(D) Irony
Answer – (B)

Passage (For Q. Nos 86 – 90):

Kalaripayattu is a traditional art practiced in Kerala. Though claims of its heavenly origin are disputable, foreign travelers mentioned Kalari being practiced in Kerala as early as the 13th century, which makes it the oldest martial art to be in existence. Kalari is considered to be the most complete and scientific martial art and is the mother of all martial arts. Bodhidharma a Buddhist monk from India, introduced Kalari into China and Japan. What makes Kalari unique is the fact that it is much more than a martial art. A student of Kalari learns philosophy, medicine, attack and self defence and, above all, learns how to avoid confrontations, where he has to attack
somebody or defend himself.

Q86. A student of Kalari learns _ philosophy _ attack and self defence.
Fill in the blanks with the help of given options:
(A) neither – nor
(B) either – or
(C) not only – but also
(D) as – as
Answer – (C)

Q87. Kalaripayatt belongs to India __ Karate belongs to Japan.
(A) that
(B) whereas
(C) if
(D) when
Answer – (B)

Q88. Some people still __ of Kalari’s heavenly origin.
(A) claimed
(B) claims
(C) claim
(D) were claiming
Answer – (C)

Q89. Kalari __ the oldest martial art to bein existence.
(A) is
(B) was
(C) were
(D) are

Answer – (A)

Q90. The most suitable title for the passage is
(A) drawing and Painting
(B) Mother of all Martial Arts
(C) Table Tennis
(D) Lawn Tennis
Answer – (B)


Leave a Comment

error: Content is protected !!